Hrana za dušu | KAKO IZVUĆI NAJVIŠE SOKA IZ CITRUSNOG VOĆA | www.hranazadusu.com
Početna >> Služimo još ideja >> KAKO IZVUĆI NAJVIŠE SOKA IZ CITRUSNOG VOĆA

KAKO IZVUĆI NAJVIŠE SOKA IZ CITRUSNOG VOĆA

Toplije vreme je kao stvoreno za pripremu domaće limunade i koktela koji sadrže sveži sok limuna ili limete i ništa nije toliko osvežavajuće. Najviše soka ćemo dobiti iz zrelih citrusnih voćkica, a uz nekoliko malih trikova koje vam donosimo iscedićete i poslednju kap soka.
Izvor: Lifepress MagazinIako količina soka u citrusnom voću zavisi od kvaliteta i vrste, postoji nekoliko malih trikova pomoću kojih ćete dobiti više soka nego obično.
 

Sokovnici i cediljka

Najjednostavniji i najefikasniji način da iscedite citrusne voćke jeste da koristite neku oštriju cediljku ili sokovnik. Verovali ili ne, i cediljke se mogu istupiti i zato čim ivice postanu zaobljene zamenite ih novim, oštrim. Za prvu pomoć kao cediljka vam može poslužiti viljuška. Jednostavno zabodite polovinu limuna/limete/pomorandže na viljušku i okrećite.

Valjajte voćku

Pre nego što voćkicu presečete, stavite je na radnu površinu, stisnite dlanom i valjajte napred-nazad da omekša i da otpusti što više soka.

Mikrotalasna

Stavite limun u mikrotalasnu na 15 sekundi – na taj način će pulpa omekšati i otpustiti puno više soka.

Izbodite limun viljuškom

Ako vam je voćka veoma suva, presecite je napola i pre nego je iscedite u sokovniku ili uz pomoć cediljke izbockajte pulpu viljuškom.

Improvizujte

Ukoliko vam recept zahteva sok od limuna ili limete, ali je voćka toliko suva da uz sve trikove ne možete dobiti ni kap, jednostavno improvizujte. Umesto soka upotrebite rendanu koricu za aromu i malo vode.

Pravilno čuvajte citruse

Iako većina nas citrusno voće čuva u posudama na trpezarijskom stolu koje predivno izgledaju, to je potpuno pogrešno. Citrusno voće koje stoji na sobnoj temperaturi lagano gubi tečnost i zato ga čuvajte u toplijem delu frižidera zatvorenog u plastičnu kesicu.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Prijava
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

BISERI LJUBLJANE

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS