Hrana za dušu | USKORO PRVI RESTORAN BEZ OTPADA U BRITANIJI | www.hranazadusu.com
Početna >> Gastro pikanterije >> USKORO PRVI RESTORAN BEZ OTPADA U BRITANIJI

USKORO PRVI RESTORAN BEZ OTPADA U BRITANIJI

Takozvani “zero waste” restorani (restorani u kojima se vodi računa o tome da se sve reciklira i da ništa ne ostaje kao otpad) sve su popularniji u svetu, a u septembru će prvi takav restoran biti otvoren i u Velikoj Britaniji. Biće to “Silos” u Brajtonu, čiji je vlasnik poznati britanski šef Daglas Mekmaster.
Izvor: Cafe Bar


 
Njegova ideja je jednostavna – ništa se ne baca i služe se samo jela napravljana od sezonskih namirnica, lokalno uzgajanih. Na meniju će se naći šest specijaliteta, uključujući jedno jelo sa mesom, jedno sa ribom i jedno vegansko.
 
Ovde se neće koristiti začini sa drugog kraja sveta, a u toaletima će se koristiti preostala voda od prethodno skuvane kafe u automatima. Mekmaster, kojeg je BBC 2011. godine nagradio priznanjem za najboljeg mladog talenta za kulinarstvo, a sledeće godine Nacionalna asocijacija kuvara proglasila za najboljeg mladog inovatora, smatra da bi i električnu energiju trebalo da koriste u manjim količinama, zbog čega planira da postavi solarne panele na krovu.


 
Ugostitelji širom sveta sve više recikliraju, a tom trendu da se primeni princip "sve se jede, naručuje se tačna količina, sve se reciklira i može ponovo da se upotrebi" Makmaster se priklonio usled prezasićenja od aktuelne situacije i očekivanja da se sve namirnice u svakom trenutku nađu na svakom stolu, bez obzira na sezonu.
 
- Živimo u svetu u kom je postalo uobičajeno da jedemo avokado i ananas svakoga dana, tokom čitave godine, iako uspevaju na drugom kraju planete. Da bi se namirnice očuvale svežim, u njih se ubrizgavaju hemikalije poslednje generacije. Zato i ne treba da nas čudi što je sve više ljudi netolerantno na određene namirnice – rekao je Mekmaster za Independent.
 
Procenjuje se, kako je dodao, da čak 95 odsto otpada iz restorana jednostavno može da se iskoristiti za nešto drugo. Trend “zero waste” restorana tek počinje da se razvija i za sada je prisutan u većim gradovima, mahom u SAD. Ovom trendu se priklonio i Džejmi Oliver, otvorivši nedavno novi restoran u Londonu, koji posluje po sličnom modelu.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Prijava
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

BISERI LJUBLJANE

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS