Hrana za dušu | ZLATIBOR ZA GURMANE | www.hranazadusu.com

Početna >> Gastro destinacije >> ZLATIBOR ZA GURMANE

ZLATIBOR ZA GURMANE

Zlatiborska pršuta jedan je od specijaliteta ovog kraja i više nego dobar razlog da se uputite ka Zlatiboru. Počela je da se proizvodi pre više od jednog veka, a ni do danas se proces proizvodnje nije promenio.
Sve je potpuno prirodno, bez aditiva, osim soli. U drugim krajevima su pokušavali da naprave pršutu po zlatiborskom receptu, ali kvalitet i jedinstveni ukus nije bio ni približno isti. Proces proizvodnje objedinjuje čitav ciklus, od pašnjaka gde se stoka uzgaja, pa sve do stola. Klima, vazduh i so su ključni faktori dobrog kvaliteta. Najpoznatija je pršuta iz sela Mačkat, jer je tu prvi put počela da se proizvodi. Poslednjih godina, u januaru, u ovom selu se održava i manifestacija poznata kao – Pršutijada. Nije se ranijih godina u Mačkatu pršuta pravila tokom cele godine. Počinjalo se u jesen dok je hladno i čim krenu topli dani prestajalo se sa proizvodnjom. Pršuta se spremala za domaćinstvo, a višak se nosio na pijacu. Pošto je Užice u to vreme bio najbliži grad, onda je i pršuta dobila naziv užička. Kao što je i slanina užička. I sir i kajmak, kao što su, iako se ne prave na užičkoj kaldrmi. Pod tim imenom se i dan-danas pršuta zove, iako Mačkat pripada Zlatiboru.

Pršuta, rakija, kajmak, sir i duvan-čvarci su zaštitni znakovi zlatiborskog kraja.

Praznik za sladokusce, popularna ,,Pršutijada’’ održava se svake godine prvog vikenda po Božiću i traje tri dana. Organizatori su proizvođači suhomesnatih proizvoda i opština Čajetina. Zajedničkim snagama svake godine oni okupljaju, ne samo sve više izlagača, već i posetilaca koji su željni onog izvornog i tradicionalnog, što im zlatiborsko selo Mačkat nudi.

Pod sajamskom šatrom ređaju se štandovi mačkatskih, kačerskih i ostalih domaćina. Gostoprimstvo zlatiborskog seljaka dolazi do izražaja. Vreva i gužva, nude se proizvodi na probu, rakija se troši nemilice, peva se i igra. Domaćini iznose svoje najbolje komade. Prodaje se, ali mnogo je važnije da se prikažu i promovišu svoje proizvode.

Uz dobro meze, gosti se opuštaju uz taktove starih izvornih pesama i trubača, čiji zvuci se čuju iz svih kutaka sajamske šatre, ali i napolju. Svake godine, sajam prati bogat kulturno-umetnički program, izložbe raznovrsnih ručnih radova, ali i predavanja iz oblasti poljoprivrede.

Saznajte više ovde.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Prijava
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

BISERI LJUBLJANE

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS