Hrana za dušu | NAŠE "SVEŽE" MESO JE SVE SAMO NE SVEŽE | www.hranazadusu.com
Početna >> Gastro pikanterije >> NAŠE "SVEŽE" MESO JE SVE SAMO NE SVEŽE

NAŠE "SVEŽE" MESO JE SVE SAMO NE SVEŽE

Prema objašnjenju iz Uprave za veterinu, i odmrznuto meso je sveže meso i nikako se ne sme posmatrati u kolokvijalnom kontekstu svežine hrane. Stručnjaci smatraju da naši uvoznici uzimaju duboko zamrznuto meso, ali pred istekom roka trajanja. Kad stigne do prodaje, ono je već izgubilo dosta i na nutritivnim vrednostima i na kvalitetu.
Izvor: Lisa


 
Uvoz svih vrsta mesa u Srbiju višestruko je povećan, što ukazuje na to da potrošači uglavnom ne kupuju meso sa domaćih farmi. Najdrastičnije je porastao uvoz svinjetine, i to pet puta u odnosu na prošlu godinu, a prema podacima Uprave carina – povećane su i količine uvezene govedine i pilećeg mesa.
 
Naročito je povećan uvoz smrznutog mesa - ove godine uvezeno je 123 tone smrznutog goveđeg mesa (a prošle 56 tona) i 4.000 tona živinskog, u poređenju s 2.000 tona koliko je uvezeno prošle godine.
 
Za potrošače je najvažnije da znaju da se kolokvijalni izraz "sveže" meso odnosi i na ono koje je zamrzavano i da upravo to mnogi građani ne znaju.
 
„Sveže meso” odnosi se na ohlađeno i smrznuto meso, a to znači meso koje nije izlagano nikakvom procesu konzerviranja osim hlađenja, zamrzavanja ili brzog zamrzavanja, uključujući i meso koje je upakovano pod vakuumom ili u kontrolisanoj atmosferi – navode u Upravi za veterinu, dodajući da meso može da se odmrzava jedino u objektima koji su registrovani za to ili za preradu proizvoda od mesa.
 
Pri tom, kad bude stavljeno u promet, meso mora da prati i deklaracija na kojoj jasno piše da je reč o odmrznutom mesu, da se ne bi ponovo zamrzavalo kao i da obavezno mora da se naznači koji je rok upotrebe.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Prijava
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

BISERI LJUBLJANE

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS