Hrana za dušu | ONO ŠTO NISTE ZNALI O SUŠIJU | www.hranazadusu.com
Početna >> Služimo još ideja >> ONO ŠTO NISTE ZNALI O SUŠIJU

ONO ŠTO NISTE ZNALI O SUŠIJU

Čini se da suši postaje sve popularniji. Bez obzira na to preferirate li suši koji ste sami napravili kod kuće ili onaj gotovi, koliko zapravo znate o tom jelu?
Izvor: Magazin


 
Od čega je napravljen vasabi na vašem tanjiru i zašto masna tuna ima tako crvenkastu boju? Jeste li se ikad pitali koliko zapravo znate o ovom popularnom tradicionalnom japanskom jelu?
 

To nije vasabi

Ta zelena smesa koju vam serviraju u vašem omiljenom suši-baru zapravo nije prava stvar. To je verojatno ren pomešan sa senfom i zelenom bojom. Pravi vasabi - Wasabia japonica, da budemo precizniji, je osetljiva biljka koja raste u polumočvarnim područjima. Kao što je jedan stručnjak za hranu rekao: “Pravi vasabi je skup i redak izvan Japana.” Ako ikad budete imali priliku da probate pravi vasabi, odmah ćete osetiti razliku. Ima drugačiju, svežu, biljnu ljutinu za razliku od oštre verzije mešavine rena i senfa.

Drevna istorija

Ono što danas zovemo sušijem počelo je pre više od 1000 godina kao poseban način čuvanja ribe pre stavljanja u frižider. So i kiseline korišćene su zbog fermentisanja sveže ribe koja se slagala u slojevima s pirinčem. Tako barem tvrdi Ole Mouritsen, biofizičar na Univerzitetu u Danskoj, koji je posvetio tridesetak godina proučavanju sušija. Pre 1000 godina zaslađeni pirinač je davao ravnotežu slano-kiselom ukusu, a danas se pirinač za suši sprema sa sirćetom i šećerom.

Tajna je u svežini

Nakon smrti, u telu ribe se oslobađa protein koji uzrokuje da mišićna vlakna očvrsnu. Zbog toga je suši pripremljen od sveže ribe dosta boljeg ukusa od svega onoga što ćete dobiti u suši-barovima.

Crvena riba, bela riba

Suši s razlogom nazivaju “dugina rolnica”. Boje su jednostavno prelepe, a evo i jednostavnog objašnjenja zašto je to tako. Crvena boja tuninog mesa je rezultat mioglobina, molekula koje kiseonik dovode do mišića koje riba koristi da bi stalno plivala, a ti mišići su poznati kao “spori mišići”. Kad vidite belo meso ribe, reč je o ribama koje se kreću mnogo brže i čiji mišići ne dobijaju toliko puno kiseonika.

Vaš profil
Prijavite se ili registrujte i dobijate besplatno:
recept za jelo dana šoping akciju dana
sopstvenu online knjigu recepata
Prijava
Zatražite vašu lozinku ukoliko ste je zaboravili
Ulogujte se facebook nalogom
Ukucajte sastojke i kliknite na pretragu da bi ste
dobili recepte sa vašim omiljenim sastojcima
Npr: pileće meso, tikvice, paradajz...

Ideja za šoping dana

Gastro destinacije

BISERI LJUBLJANE

Šoping vodič

Pijačni barometar, trgovine, hipermarketi, prodavnice... Saveti za vas kako da uštedite...
Saznajte više...

Horoskop

RSS